راهنمای کاربردی تعمیر و جوشکاری چدنها
واحد تحقیقات و توسعه گروه آریا نورین میکا
میلاد بامداد مهربانی
مساله تعمیر و نگهداری در صنایع گوناگون یکی از اصلی ترین پایه های سیستم های مدیریت کیفیت در استانداردهای روز دنیا می باشد. عدم توجه به مسائلی چون عمر مفید و محاسبه هزینه تعمیر یا تعویض تجهیزات، می تواند خسارات جبران ناپذیری را برای صنایع به بار آورد .
در واقع کلید موفقیت در ارائه کالایی بدون نقص و با کیفیت مستمر، برنامه ریزی جهت آماده و بروز بودن ماشین آلات و تجهیزات تولیدی می باشد که این امر از طریق وجود برنامه ای منسجم و بدون نقص برای تعمیرات و نگهداری بوجود خواهد آمد. این موضوع در صنایعی همچون ریخته گری، شکل دهی فلزات، مکانیک ماشین آلات، قالب سازی و.... بسیار مهم است. بطور مثال هزینه تعمیر بدنه یک موتور تخریب شده بسیار کمتر از تعویض کلی آن می باشد. از طرفی دیگر چنانچه تعمیر موتور بصورت صحیح صورت نگیرد، احتمال سرایت عیب و تخریب بیشتر سیستم وجود خواهد داشت. از این رو تخصص و مهارت ویژه در تعمیر قطعات حساسی چون موتور دو چندان می گردد.
آلیاژ چدن به عنوان یکی از پرکاربرد ترین مواد، از دیر باز شناخته شده و کاربردهای فراوانی در صنایع گوناگون یافته است. مشخصاتی همچون نقطه ذوب پایین، قابلیت سیال شدن زیاد، قابلیت جذب ارتعاش خوب، مقاومت بالا در مقابل سایش، عدم حساسیت در برابر شیارهای سطحی و کم بودن میزان انقباض در زمان انجماد و سرد شدن از ویژگی هایی است که استفاده از این ماده را برای سال های متمادی در صنایع گوناگون توجیه کرده است.
مسئله تعمیر و نگهداری تجهیزات چدنی از جمله نکات کلیدی در بهره وری و افزایش عمر مفید این دسته از مواد می باشد. در این میان فرآیند جوشکاری به عنوان یکی از اصلی ترین روشها جهت تعمیر این دسته از مواد شناخته می شود. از این رو گروه شرکتهای تولیدی آریا نورین میکا به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان مواد مصرفی جوشکاری در سطح خاورمیانه تصمیم به ارائه راهنمایی برای تعمیر و نگهداری قطعات چدنی مورد استفاده در صنایع گوناگون گرفت.
این کتاب جهت انتقال تجربه این شرکت در زمینه ارائه راهکارهایی برای حل مشکلات صنعتگران عزیز که از قطعات چدنی استفاده دارند، ارائه گردیده است.
در بخش ابتدایی کتاب به معرفی انواع چدن و کاربردهای آن از دیدگاه کاربردی و تخصصی پرداخته شده و در ادامه انواع روشهای جوشکاری این نوع از مواد شرح داده شده است. سپس به تکنیک های جوشکاری تعمیراتی و مشکلات پیش رو در این زمینه پرداخته و در انتها نیز با ارائه مثالهای عینی از پروژه های تعمیراتی چدنها همراه با عکسهای دقیق، سعی بر تشریح هرچه بیشتر تکنیک های تعمیر قطعات معیوب چدنی شده است. همچنین در بخش پایانی کتاب برای آن دسته از خوانندگان محترمی که با عبارات تخصصی در حوزه جوش و متالورژی آشنایی ندارند توضیح کوتاهی جهت آشنایی با این مفاهیم بیان گردیده است. توصیه می گردد آن دسته از خوانندگان محترمی که تاکنون مطالعه مرتبط در حوزه جوش و متالورژی نداشته اند، مطالعه این کتاب را از بخش انتهایی آن ( توضیح عبارات تخصصی ) آغاز نمایند.